Reasons to be cheerful part II:  Zwerfvuil rapen

Reasons to be cheerful part II: Zwerfvuil rapen

15-01-2021

Zoals u wellicht weet, ga ik af en toe goedgemutst mijn buurtje door om platgetrapte blikjes Red Bull, lege flesjes cola, afgedankte condooms en leeggerookte wietzakjes van straat te rapen. Het rapen als zodanig is, kan ik u verzekeren, een uitstekend medicijn tegen het chagrijn dat je vaak overvalt als je hoofdschuddend naar alle zwerfrommel in je omgeving kijkt, en het vervolgens toch laat liggen. Zie hier mijn tip voor opgewektheid: laat het zwerfvuil niet stikken, maar pak die gevleugelde blikken!

Tijdens mijn zwerfvuilrondes door de buurt word ik zo nu en dan meewarig aangekeken door wandelaars, fietsers en langsgierende automobilisten. Daar moet je wel tegen kunnen. Een enkeling heeft blijkbaar het vermoeden dat ik een vuilnisbakkenscharrelaar ben die van vier peuken en een vers vloeitje toch nog een nieuw shaggie weet te draaien. Of dat ik achteloos weggegooide broodjes gezond, nog gezond genoeg acht om zelf op te peuzelen. En ik moet zeggen: ik geef ze niet eens ongelijk. Met een grijsgebreide muts diep over de oren en in mijn zwabberende, vaalgroene winterjas ziet het er best pauperig uit. Het is toch een beetje vierde klasse zondagamateurs zwerfvuilrapen.

Dat moet anders, realiseerde ik mij onlangs. Ik wilde toetreden tot de Champions League van het zwerfvuilrapersgilde. Om die reden meldde ik mij aan bij Deventer Schoon familie, in de hoop en verwachting dat ik als dank zou worden voorzien van alle professionele benodigdheden voor first class zwerfvuil rapen: een vuilniszakhouder, stevige vuilniszakken, een roesvrijstalen afvalgrijper, professionele werkhandschoenen en niet te vergeten passende bedrijfskleding, zijnde een geel hesje met de tekst ‘Ik maak Deventer Schoon. Jij ook?’

Helaas. Niets van dat al. Ik kon wel voor al deze essentialia gaan sparen. Iedere zak ingeleverd zwerfvuil is goed voor twee cambio’s (zwerfvuilgeld). Voor 26 cambio’s word je de trotse eigenaar van een vuilniszakhouder, voor 42 van de roestvrijstalen afvalgrijper. Ik realiseerde mij direct dat ik nog lang zou blijven rapen in de vierde klasse zondagamateurs.

Maar ik had buiten de waard gerekend, zijnde mijn lieftallige vriendin. Toen een leuke jongeman van vuilverwerker Cambio mijn eerste zwerfvuilzakken kwam ophalen, heeft ze voor mij een grijper en een vuilniszakhouder bij elkaar gebabbeld. Te leen, dat wel. Daarmee maak ik aanstaande zaterdag toch maar mooi mijn opwachting op het hoofdveld der Zwervuilrapers. Aanvang: 13.00 uur. Locatie: JC. De Boerlaan in Deventer. Er zijn nog kaartjes en blikjes beschikbaar. Nu al zin in….

Klik hier voor meer colums