Het Nederlandse omroepbestel

Het Nederlandse omroepbestel

20-11-2020

Ik geef toe, ik ben er een beetje laat mee. Maar met jullie hulp, lieve lezertjes, moet het lukken: Omroep Bert. Ik heb mijzelf reeds aangemeld als lid, dus ik heb nog maar 49.999 leden te gaan om voor het einde van dit jaar een voorlopige zendmachtiging binnen te hengelen. Ik ben overigens niet de enige die een disruptieve gooi wil doen naar belastinggeld om daar onnozele tv-programma’s mee te gaan maken. Er zijn maar liefst negen medekandidaten. Ik lepel ze even voor u op: Omroep X (van Malcolm), Omroep Zwart (meer diversiteit op TV), Ongehoord Nederland (‘ComplotWit’ televisie), Bersama (initiatief van Nederlands-Indische gemeenschap), M(oslim)24, Vereniging Moslim Media, IslamOmroep, Omroep Groen (spreken allen voor zich) en tot slot Stamppot tv. Bent u er nog?!

Met Stamppot tv is trouwens wat bijzonders aan de hand. Het is niet de Hollandse variant op 24Kitchen, maar een initiatief van de Feestfabriek. En dat zijn weer de olijkerds achter Festival de Zwarte Cross. Zij hadden het snode plan opgevat om tijdens de 2020-editie van dit festival alvast wat zieltjes te winnen voor hun nieuwe omroep, met hun eigen tante Riki in de rol van omroepster schat ik zo in. Met deze meesterzet hadden ze vast voldoende jolige Achterhoekse Hökers bereid gevonden om voor de prijs van drie plastic bekers Grolsch een jaar lid te worden va deze omroepvereniging to be. Ben ik blij zeg dat we dit jaar geen Grolsch, maar Corona hadden… De Zwarte Cross ging niet door. En ik mag hopen dat de Feestfabriekers tegen de tijd dat ze opnieuw een gooi mogen doen naar een zendmachtiging hun onzalige plan in de ijskast hebben gezet om Nederland te overspoelen met Wooden Shoe tv. Daar hadden we toch de Borculo Lokaal voor, of nie dan?

Terug naar Omroep Bert. Mijn omroep richt zich op mensen met een eigen mening. Daar heb je er heel veel van in Nederland, dus dat gaat al snel de goede kant op. Dat wil zeggen: de kant van 50 duizend leden. We houden het lean and mean. Geen dure tv-redacties die met genuanceerde programma’s komen. Ben je gek. De stem van het Nederlandse volk, die willen we horen!  Bij Omroep Bert zie je veel plopkappende voxpopjes met de mens in de straat over onderwerpen lekker dichtbij huis. De prijs van de kruidnoten bijvoorbeeld. Of de vraag wat het gaat worden met kerst: gourmetten of steengrillen?

Omroep Bert gaat uiteraard ook iets doen met hippe jongens op witte gympen die opiniepeilingen presenteren. Belasting betalen: een goed idee? De uitslag: 4% ja, 90 % nee, 6% weet niet. Of: Corona, dat is niet erger dan de griep. Of: Premier Rutte moet met zijn handen (waar alle vingers nog aanzitten) van onze vuurwerktraditie afblijven. Of: God bestaat. Of: een viroloog is ook maar een mens. Of: criminele asielzoekers moeten in de zak van Sinterklaas. Of: Het nummer ‘Zwart Wit’ van Frank Boeijen moet van de radio af, want het discrimineert Nederlands snoepgoed (‘Denk niet zwart, denk niet wit, denk niet zwart-wit, maar in de kleur van je hart…). Na vier jaar tv maken heb ik er wel weer genoeg van en u waarschijnlijk ook, van Omroep Bert. Dan word ik gewoon weer lid van de VPRO. Maar dat was ik al.

Het Nederlandse Omroepbestel: ik zie sterretjes

Klik hier voor meer colums