Onze schoonmaakster

Onze schoonmaakster

04-12-2020

Sinds een jaar of twee komt er bij ons thuis iedere week een schoonmaakster. Voor alle duidelijkheid: het is niet zo dat ik een luxepaard ben dat zijn handen niet vies wil maken en ik categorisch weiger om te stofzuigen, laat staan een stofzuigerzak te verwisselen. Integendeel: ik maak graag en met plezier schoon. Maar mijn lief dus niet. Dus is mijn eigen studiootje bovenin het huis, mijn persoonlijke poetsdomein. De rest van het huis wordt iedere week onder handen genomen door Barbara.

Barbara is alles wat je van een poets kunt verlangen. Ze is een harde werker, ze maakt uitstekend schoon, ze is goudeerlijk, hoogstbeschaafd en godzijdank discreet. Want als je wilt weten hoe het er in het gemiddelde huishouden echt aan toegaat, moet je gewoon de schoonmaakster van dienst omkopen. Maar liever niet die van ons. Het enige minpuntje aan Barbara – maar dat ligt geheel aan mij – is het feit dat het wat lastig converseren is. Barbara komt namelijk uit Polen en mijn Pools is feitelijk net zo slecht als haar Nederlands, dus babbelen we gezellig langs elkaar heen.

Kort en goed: Barbara is onze cleaning queen. Ik maak dan ook graag en vaak reclame voor haar. Bel Barbara 0909-6021! Voor al uw poetsbeurtjes, tot ver onder de rand…  Eind goed al goed zou je zeggen. Iedereen gelukkig. Nou… er is wel een ongemakkelijkheidje bij mij die zich lastig laat verklaren. Barbara is namelijk heel bescheiden. Zo bescheiden dat het onderdanig aanvoelt. Ze maakt bij binnenkomst nog net geen reverence, een kleine kniebuiging, en nog net geen hoofdknikje. Maar het hangt erom. Ze spreekt me niet aan met My Lord, ze heeft geen wit schortje voor en geen kapje op haar hoofd. Maar het hangt erom.

Ik voel me in haar aanwezigheid niet zelden beschaamd. Ik krijg visioenen van Upstairs Downstairs, Haves and Havenots, Blanke Toeans en Witte Blanda’s. En Barbara doet me keer op keer beseffen hoe ongelofelijk goed wij, en al die andere mensen die zich een schoonmaakster kunnen veroorloven, het eigenlijk wel niet hebben. En dat terwijl zij de cadeaus voor Sinterklaas bij elkaar moet zien te poetsen, en haar Poolse man hier voor een karig loon varkens staat uit te benen. Ik heb mijn schuldgevoel vandaag afgekocht met een flinke kerstbonus. Morgen ga ik mijn eigen studiootje maar weer eens stofzuigen en dweilen.

Onze schoonmaakster: ***** sterren

Klik hier voor meer colums