Reasons to be cheerful pt X: Klimaatlawaai maken

Reasons to be cheerful pt X: Klimaatlawaai maken

15-03-2021

Bert en demonstreren: het voelt altijd een beetje ongemakkelijk. Maar het voelde op zondag 14 maart nog net iets ongemakkelijker om het niet te doen. Voor iemand die iedere week ten minste één stukje tikt waarin het woord klimaatadaptatie, of klimaatmitigatie, of verdroging voorkomt, maar vaker alle drie, voor iemand die al jarenlang deugdelijke, zeer alarmerende presentaties onder ogen krijgt van klimaatwetenschappers over de aard en de omvang van klimaatverandering, was de keuze uiteindelijk toch niet zo heel moeilijk. Ik gun mijzelf normaal gesproken een klimaatvrij weekend (ik lees nadrukkelijk langs alle klimaathorrorverhalen heen in de krant). Maar dit weekend moest ik er toch aan geloven. Ik ging samen met mijn goede vriend en schrijvende collega Eric klimaatlawaai maken op de Brink in Deventer.

14 maart 2021 was de dag waarop bezorgde burgers in mijn stad en zo’n veertig andere steden in Nederland stipt om drie uur 's middags het klimaatalarm lieten afgaan. Ik had voor de gelegenheid mijn oude scheidsrechtersfluitje meegenomen dat ik ook omhang als ik het betere popfestival bezoek om mij daar als een ouwe housefreak mee te misdragen, zonder pilletjes maar met acht bier in mijn mik. En ik heb er ooit ook wel eens een korfbalwedstrijdje mee gefloten, lang geleden en niet zo succesvol. Afijn, de fluit deed het nog best want een uur of vijf na het afgaan van het alarm had ik nog steeds een schrille fluittoon in mijn oren. Klimaatgekkie dat ik ben.

En toch werd ik er blij van. Het was een keurige demonstratie, iedereen op gepaste afstand van elkaar. Mondkapjes voor. De organisatie had er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat het een keurige demonstratie bleef. Er waren bezorgde oma’s voor het klimaat, Volteraars, Milieudefensisten, Paradijsvogels (die vindt je altijd en overal, ongeacht de demonstratie waar je in meeloopt), en meer vrienden en bekenden dan ik in lange tijd bij elkaar had gezien. Bedankt Lex, Eric, Anne-Marie, Tjeerd, Jozef, Karin, en al die honderden anderen die de moeite hadden genomen mij en het klimaat vandaag een blij gevoel te geven.

Enne: we hebben de aarde niet geërfd van onze ouders, maar te leen van onze kinderen. Laten we er een beetje zuinig op zijn. Stem op 17 maart lijst Klimaat….

Klik hier voor meer colums