Reasons to be cheerful pt. XI:  Oog voor detail

Reasons to be cheerful pt. XI: Oog voor detail

21-03-2021

We schrijven 21 maart. Vier dagen geleden is de bruine vloot de Tweede Kamer binnengevaren. Het betreft een stuk of 25 onversneden politieke avonturiers van bedenkelijk allooi, die het vooral op Urk erg goed schijnen te hebben gedaan. De ene helft daar stemde SGP, de andere helft PVV of Forum voor Democratie. Maar waarom, vroeg de eerbiedwaardige NOS zich af? Een voxpoppende verslaggever mocht het even gaan navragen op het eiland. Nou, omdat ze gewoon weer naar de kroeg wilden. En er was een zwaar beschonken ogende mevrouw die zeker wist dat Forum nog meer stemmen zou hebben behaald… en toen kwam er iets onbegrijpelijks uit haar mond over linkse complotten en stemfraude. Waar hebben we dat meer gehoord? De NOS-verslaggever tekende het op en deed er verder het zwijgen toe. Je zou toch denken dat ze op Urk alleen naar de Kerktelefoon luisteren en niet naar FOX kijken, Enfin: hier werd ik dus allemaal niet zo vrolijk van deze week. Maar goed: URK = FAKE DORP, toch?

Uiteindelijk kwam het allemaal nog goed. Dat zit zo. Samen met mijn goede vriend en grafisch ontwerper Jan P. uit Breda (maar niet zittende in de strafgevangenis aldaar, ook bekend als DJ Jan) werk ik aan de uitgave van de columns die ik vorig jaar heb geschreven. Nou ja: Jan doet dat vooral. Ik kijk vol bewondering mee naar wat hij uitspookt met lettertypen, corpsgroottes, interlinies, regellengtes, af- en aanspatiëringen, weduwen en wezen, de vorm en grootte van de door mij verstrekte sterren, en ga zo maar door. Ik krijg voortdurend vers opgemaakte proeven te zien, waarvan ik met geen mogelijkheid kan aangeven wat er is veranderd. Maar wat ik wel zie is dat het, tsja hoe zal ik het zeggen… er steeds beter, verzorgder, of in de woorden van Jan: ‘krokanter’ uit gaat zien. En alle bij de columns geplaatste foto’s moeten van onberispelijke en verdiepende kwaliteit zijn. Dus geen blikje Red Bull als het over blikjes Red Bull gaat: te plat, veel te voor de hand liggend.

‘Een onrecenseerbaar jaar’ wordt dankzij zijn inspanningen een zeer recenseerbaar boek. Want iemand die met zo veel passie, vakmanschap en onderscheidend vermogen een grafisch ontwerp maakt, hijs ik graag op het schild. U mag de inhoud verfoeien. Maar houd het boek in ieder geval even vast, besnuffel het, geniet van het oog voor detail en de liefde voor het vak die eruit spreekt. Ik wens u een fijne snuffelstage toe!
 

Verwachte verschijning van ‘Een onrecenseerbaar jaar’: eind april. Maar we hebben goed nieuws! U kunt het nu al bestellen, via de speciale Bestellink. >  BOEK BESTELLEN

Klik hier voor meer colums