Reasons to be cheerful pt XXIII: Een goed (muzikaal) verhaal

Reasons to be cheerful pt XXIII: Een goed (muzikaal) verhaal

20-06-2021

‘Ik hou van de natuur, maar je moet er wel iets te drinken bij hebben,’ liet dichter Willem Kloos zijn vrienden ooit weten. Dat geldt wat mij betreft ook voor popmuziek. Ik ben een hartstochtelijk muziekliefhebber, niet in de laatste plaats omdat het een ideale gelegenheid is voor het opentrekken van een flesje Wit. En het wordt nog beter als iemand er een goed muzikaal verhaal bij vertelt. Dar ben ik dol op.

Neem nou de hoes van de eerste plaat van ‘Crosby, Stills & Nash’, uitgebracht op 29 mei 1969. Opgenomen in Los Angeles. Ik was zes. De heren hadden met zijn drieën - in retrospectief - een briljante plaat gemaakt. Maar toen die af was, hadden ze een klein probleem, of eigenlijk twee. Ze hadden nog geen bandnaam, én ze hadden nog geen platenhoes. Ze hadden wel een idee: de hoes moest passen bij hun muziek en er waarheidsgetrouw en ongekunsteld uitzien. Graham Nash had op de kruising van Palm Avenue en Santa Monica Boulevard een leegstaand huis gezien met aan de voorkant, p de veranda, een oude, versleten bank. Dat leek de ideale plek voor een hoesfoto die aan alle eisen voldeed. Ze reden ernaartoe, gingen op de bank zitten en lieten zich afgetrapt en ongekunsteld fotograferen. Op de foto zit Nash links op de rugleuning, Stills in het midden met een akoestische gitaar en Crosby aan de rechterkant. De iconische plaat was er al. Een iconische hoes was geboren.

Een paar dagen nadat de foto was gemaakt, hadden de heren ook een bandnaam; ze besloten zichzelf – hoe verrassend - ‘Crosby, Stills & Nash’ te noemen. Toen bleek dat de volgorde op de hoesfoto niet overeen kwam met de gekozen naam, besloten ze een paar dagen later terug te gaan nar het huis om opnieuw foto’s te laten maken, nu in de juiste volgorde. Maar helaas: het huis was inmiddels afgebroken. Sinds die tijd worden Crosby en Nash nog altijd met enige regelmaat door elkaar gehaald. Ik leg het nog één keer uit. Crosby, beste mensen, is de man met de walrussnor.  En nu als de sodeju die plaat opzetten!

NB Ik heb de plaat inmiddels vier keer in mijn verzameling en vijf keer cadeau gedaan. Ik houd mij altijd aanbevolen voor verweesde exemplaren. Mail naar bertjanvanweeren@gmail.com en ik spring direct op de fiets.

Klik hier voor meer colums