Reasons to be cheerful pt. XXVI:  Midzomerfeest in Marieënheem

Reasons to be cheerful pt. XXVI: Midzomerfeest in Marieënheem

09-07-2021

De Bathemse Kermis, Stoppelhane, Schalkhaar life, OlsterFest. Bij ons in Salland kunnen ze er geen genoeg van krijgen: dorpsfeesten. En je hebt er betrekkelijk weinig voor nodig. Een voetbalveld, een feesttent, botsauto’s, een springkussen, een patatkraam én drie tankwagens bier. Althans: zo zag het er zo’n beetje uit op het midzomerfeest van Mariënheem dat ik dit weekend mocht bezoeken. Ik verkeerde in goed gezelschap: mijn lief, haar ex, zijn lief en twee kinderen: allebei van hem; de een van mijn lief en de ander dus van zijn lief. Oh ja: er was ook nog een vriendinnetje bij. En dat allemaal in goede harmonie. Kom daar tegenwoordig nog maar eens om.

Ik was er verzeild geraakt omdat J., de vriendin van de ex van mijn vriendin (begrijpt u het nog?), na veel omzwervingen en de nodige twijfels weer was teruggekeerd naar haar geboortedorp. Bij het eerste biertje vroeg ik haar of er op het feest ook mensen waren die ze NIET kende. Ze keek een volle minuut in het rond, wees toen naar een paar opgeschoten jongens een meter of tien bij ons vandaan en zei zonder een spoor van twijfel: ‘Daar ken ik er een paar niet van. Maar verder zijn het allemaal bekenden.’ Ik begreep direct waar haar twijfel om terug te keren, vandaan kwam. In een doorsnee dorp kun je geen scheet laten zonder dat iemand hem ruikt. En als je met te veel bier in je mik op het dorpsfeest gaat staan zoenen met de buurman, praat het gehele dorp er schande van, tot er op het volgende dorpsfeest een nieuwe dorpsrel plaatsvindt waar iedereen het dan weer over heeft.

Ik moet zeggen: ik vermaakte mij aanvankelijk kostelijk op het feest, maar niet omdat de muziek nou zo geweldig was, of de hamburgers van topkwaliteit. Dat waren ze niet. Nee, ik ontdekte tot mijn vreugde dat het korte, pittige kapsel in Mariënheem terug was van lang weggeweest, maar in het dorp waarschijnlijk nooit was verdwenen. Ik ontdekte ook dat er hier tot op hoge leeftijd lekker wordt doorgepaft, onder meer door een stoere dame die Miep bleek te heten. Verder viel ik met mijn hipster witte gympen vreselijk uit de toon, want je hoorde er pas echt bij als je zwarte kisten droeg. En het bier ging met liters tegelijk de tap uit. Voor die paar laffe kerels als ik was er 0 punt 0.

Na opgewarmd te zijn door DJ Tom met onversneden plattelandspop, was er een ludieke veiling. De dorpsbewoners konden bieden op gesigneerde kratten bier, een ritje in de roze bouwvakkersbus van Bayo Bouw & IJzerwaren (de bus scheen iedereen te kennen…), gratis zuipen voor 10 personen tijdens het Midzomerfeest 2022, een BBQ-pakket van Longhorn Catering en een wedstrijdbal van Go Ahead Eagles. En voor wie zin had in iets praktisch: Rietdekker Rientjes & zn. sponsorde het feest via het per opbod verkopen van 200 vierkante meter algenverwijdering van je rieten dak. Ook dat veilingkavel bleek iedereen ter tente heel gewoon te vinden.

Bij mijn vijfde 0 punt 0 opende de hemel zich boven het feestterrein. Jong en oud spoedden zich naar de feesttent, waar het in een mum van tijd heel druk en behoorlijk nat werd. Dit leek mij een passend moment om het feestgedruis achter mij te laten. Ik voelde mij ineens heel erg Hollander op een Sallands dorpsfeest; je wordt gedoogd, maar eigenlijk heb je er niks te zoeken.

 

Klik hier voor meer colums