Recensie: goede voornemens

Recensie: goede voornemens

10-01-2023

Begin januari stond ik mij in het zweet te werken op de sportschool voor een perfect afgetraind 60-jarig lijf. Het was druk, drukker dan normaal in ieder geval. Ik vermoedde een klein piekje in het aantal sportieve bezoekers; her en der om mij heen zag ik weinig verhullende lycra sportpakjes die veel overtollig vel binnenboord moesten zien te houden. Lang leve de stretch.

Ineens begon het mij te dagen: het was natuurlijk de tijd van goede voornemens. Meer sporten, minder alcohol, meer leuke dingen doen met je man/vrouw/vriend/vriendin, vaker naar je schoonouders, gezonder eten, meer milieu, minder vliegen, eindelijk tijd voor jezelf kiezen, stoppen met je vrouw slaan. Dat werk. Gelukkig was begin maart de rust weer teruggekeerd op mijn sportschool en had ‘meer bewegen’ een plekje gevonden op het kerkhof van goede bedoelingen.

Want zoals u en ik weten: goede voornemens, je hebt er niks an. Ze leiden niet zelden tot grote teleurstellingen. In jezelf, en in de ander. Waarom? Omdat we slapjanussen zijn, niet gehinderd door enige vorm van ruggengraat. Dat liet de tekening van cartoonist Jip van Toorn zien, waarmee ze de inktspotprijs 2022 won. De tekening is getiteld ‘Brenda had besloten milieubewuster te leven’. Het betreft eigenlijk twee exact dezelfde tekeningen, de linker is getiteld ‘Vroeger’, de rechter ‘Nu’. Brenda zit in beide gevallen samen met haar zongebruinde vent in het vliegtuig voor, laten we aannemen, een lang weekendje New York. In de rechtertekening van ‘nu’ zegt ze tegen haar man: ‘Éigenlijk kan dit dus niet…’ Tsja, voor Brenda mag u gerust uw eigen naam invullen. Of die van mij. Het kan eigenlijk niet, maar we doen het toch, we doen het nog steeds.

Ik heb mij, mede om deze redenen, voorgenomen nooit meer goede voornemens te hebben, laat staan te uiten. Behalve wellicht het voornemen om de eerste de beste lulhannes of theeleut die in 2023 door een leuk concert heen staat te leuteren, gewoon keihard tegen de vlakte te slaan. Dat doe ik niet, maar zoals mijn lief zegt: je mag overal over fantaseren. Maar wie weet, haal ik bij een Undercoversessie in de Hip eerdaags eens echt onbarmhartig uit. U bent gewaarschuwd…

Goede voornemens: * ster
'Het kan eigenlijk niet meer, maar':  min ***** sterren

Klik hier voor meer colums