Tranquilo met een D

Tranquilo met een D

12-12-2020

Ik weet niet hoe het u het afgelopen jaar is vergaan, maar bij ons thuis was het nogal ‘tranquilo’, met een d. Natuurlijk hebben we nog wel eens een flesje opengetrokken. Maar als de kroegen dicht zijn, de bars gesloten en de festivals afgelast, zijn er toch beduidend minder aanleidingen om iets alcoholisch tot je te nemen, is mijn ervaring. Bovendien wilden we dit jaar niet moddervet eindigen, dus hebben we als klap op de spreekwoordelijke vuurpijl (die ik overigens in het geheel niet ga missen met Oud & Nieuw) het doordeweekse drankgebruik geminimaliseerd. We doen het de laatste paar maanden kalm an, zoals ze bij ons in Dêmtuh plegen te zeggen…

En wat is er dan mooier dan een overheid die je daarbij gaat ondersteunen? Ik las een paar weken geleden dat er weer een ‘drank-maakt-meer-kapot-dan-je-lief-is-campagne’ op stapel stond.  Dus ik was behoorlijk benieuwd op welke onheilsprofetische boodschap de zuipketen, feestcafés, voetbalkantines en studentenverenigingen deze keer zouden worden getrakteerd. Zuipen als een tempelier, dat doet je lever geen plezier? Bier verslapt het bedplezier? Naaien wordt alleen een feest, als je alcoholvrij bent geweest? Te veel bier verslapt je gemeenschapsspier? Alcohol draait je hersens dol?

Of zouden ze het nu eens heel anders gaan aanpakken, bijvoorbeeld zoals in IJsland? Twintig jaar geleden dronken IJslandse jongeren alle andere Europese jongeren nog ruim onder tafel. Maar sinds de start van de zogenoemde IJslandse aanpak is dat verleden tijd. Sterker nog: het alcoholgebruik onder jongeren is zelfs zo spectaculair gedaald, dat IJslandse tieners nu juist minder drinken dan al hun Europese leeftijdsgenoten. Uiteraard was daar wel wat meer voor nodig dan een paar lollige filmpjes op televisie en de sociale media, maar de resultaten zijn er naar.

Deze week klopte vol verwachting mijn alcoholische hart. Wat zouden de Haagse beleidsmakers hebben bedacht? Wat zou het zijn geworden? De Programmatische Aanpak Alcohol (PAA stopt. Jij ook)? Het Convenant Alcohol Kapot (CAP met die drank!)? De Ketenaanpak Alcoholmisbruik (KAM als uw leven u lief is)? Niets van dat al. Het werden - inderdaad - een paar lollig filmpjes met een lollig bedoelde woordgrap waar de jongens en meiden in de zuipkeet onder het genot van hun zesde pijpje Grolsch hartelijk om kunnen lachen: Hé doe jij een beetje dranquilo vanavond? Nee, ben je bedonderd, ik doe een beetje tequila vanavond!

Ik wens u allen een dranquilo kerst toe en een heel tequila nieuwjaar!

Overheidscampagnes: ** sterren, één voor de kwaliteit en één voor de moeite

Klik hier voor meer colums