Reasons to be cheerful part IV: Het lengen der dagen

Reasons to be cheerful part IV: Het lengen der dagen

30-01-2021

Netflix is tegenwoordig in dit huis onze beste vriend. Al duurt het vaak wel even voordat we ons met sloffen, dekentjes en een kopje thee op de bank hebben gesetteld. Want in een gezin met vijf is een film naar ieders keuze uitzoeken weliswaar een regelrechte ramp; ook als je slechts met zijn drietjes bent, is het meestal wel een dingetje. Maar alles voor de gezelligheid. Dus kijk ik soms voor de lieve vrede een SF, Fantasy of vrolijke Romcom mee, waarbij ik ondertussen een uiltje knap.

Ongezellig, zult u zeggen. Dat klopt. Maar ter mijner verdediging: het ligt niet alleen aan mij dan wel de film. Mijn huisgenoten hebben er een handje van te gaan voor de totale bioscoopervaring. Dat wil zeggen: het licht moet uit. Dat betekent dat ik mij in het aardedonker moet zien te concentreren op een TV met een beelddiagonaal van 42 inch (105 centimeter), een formaat waar we tegenwoordig hartelijk om worden uitgelachen. Televisies van die omvang worden as we speak als aardigheidje opgehangen in kleine kinderkamertjes. Tsja…

Ik zit dus vanaf een meter of vier – wij hebben een ‘kleine’ tv, maar wel een ruime woonkamer: een hele slechte kijkcombinatie - te turen naar beeld en ondertiteling. Lastig, zo niet ondoenlijk in het donker. Zeker als het om een Koreaanse  Arthouse film gaat waarbij je echt op ondertitels bent aangewezen. Maar gelukkig: die films kiezen we hier dan weer niet zo vaak uit.

Nu weet ik niet hoe uw brein is geprogrammeerd, maar voor mijn hersens is ‘licht uit’ meestal het signaal voor ‘slaap aan’. En hoe eerder het donker wordt, hoe lastiger het voor mij wordt om deze knop handmatig weer uit te zetten. Ik overdrijf als ik zeg dat de donkere dagen voor én na kerst voor mij een verzoeking zijn. Maar waar die dagen voor sommigen van ons een feest van kaarslicht en knusheid zijn, ben ik altijd weer blij als de dagen gaan lengen. Het is ook beter voor mijn stemming. En dat stemt mijn lief dan weer beter. Win-Win.

Lang verhaal kort: ik sloot een paar dagen geleden om tien voor half zes de deur van mijn kantoor achter mij, en het was nog licht op straat. LICHT! Dat werd mijn brainwashmomentje van 2021. Ik ging die avond met tegenzin om 00.30 uur naar bed, want nog lang niet klaar met allerlei dingetjes. Sindsdien kijk ik reikhalzend uit naar het moment dat de zon opkomt, ik de vogelkens hoor tuteren in één van de drie bomen die wij in de buurt hebben staan en vraagt mijn vriendin of het met al die vrolijkheid niet een tandje minder kan. Nee, antwoord ik resoluut. Als de dagen gaan lengen, gaat bij mij automatisch de vrolijkheidsknop weer aan. Ik zet de Snollebollekes nog maar weer eens op… #Zinin

Klik hier voor meer colums