Reasons to be cheerful pt. XXI: Als middelmatig bassist, maar met een gerust hart dood gaan

Reasons to be cheerful pt. XXI: Als middelmatig bassist, maar met een gerust hart dood gaan

31-05-2021

Er komt een moment in je leven dat je beseft dat je niet meer alles zult worden waar je ooit van hebt gedroomd, nooit datgene zult bereiken waarvan je had gedacht dat je het in je had, en niet met iedereen het bed zult delen waar je wel eens over fantaseert. Dat is het moment dat getrouwde mannen hun vrouwen verlaten voor een onzekere verliefdheid, zich door deze verliefdheid veel te hippe kleren laten aanmeten, vergeten dat ze echt niet kunnen dansen, en ineens een twoseater met open dak willen aanschaffen.

Na een jaar of twee zijn de vlinders in je buik verdwenen, kun je het witte-wijntempo van je verse vriendin echt niet meer bijbenen, blijkt ze met jou graag nog een kindje te willen maken, en ben je ondertussen verwikkeld geraakt in een lang en pijnlijk scheidingsproces. Je begint stiekem terug te verlangen naar het enigszins gezapige, maar vertrouwde leven dat je had. Dat is ook het moment dat je beseft dat het einde van je leven in zicht komt. En dat naderende einde begint meestal niet met een knieblessure, een klapvoet, of een TIA’tje. Het is een mentaal proces: je realiseert je dat je in dit leven als niks bent binnen gekomen, en in 99 van de 100 gevallen ook weer als niks de deur uitgaat.

In mijn geval betekent het dat ik nooit meer zal zijn dan een middelmatig bassist; dat ik weliswaar een boek heb geschreven maar nooit het boekenbal zal gaan bezoeken als schrijver; dat het qua acteerprestaties zal blijven bij vijf keer herder Gallus in het kerstspel van de Vrije School; en dat ik altijd met twee vingers en dus slecht zal blijven tikken, al mijn tienvingerpogingen ten spijt. En dan wordt het tijd voor een lesje rouwverwerking. Zonder dat je er erg in hebt, ga je door alle fasen heen; soms val je terug, en soms sla je er eentje over, die je dan later alsnog inhaalt. Daar komen ze: 1. Ontkenning: ik kan het niet geloven; 2. Boosheid: het is niet eerlijk ; 3. Onderhandelen: Ik beloof een betere persoon te worden als…; 4. Depressie en desoriëntatie: hoe moet het nu verder? 5. Aanvaarding: ik accepteer dat wat er is.

Het heeft even geduurd, maar op mijn 58ste denk ik dat ik dit hele proces wel zo’n beetje heb afgerond, al heb ik nog wel eens een oprisping. Bijvoorbeeld als ik ondanks mijn lichamelijke gebreken op de dansvloer toch nog indruk probeer te maken met een halve draai om mijn as, en dan met pils en al uit de bocht vlieg. Afijn, met die afronding komt ook het moment dat je ineens denkt: ‘Ach, het kan ook wel tot morgen wachten’ en dat je wilt weten hoeveel de prijs van een grafkist eigenlijk kost. Welnu: op doodskist.nl heb je al een kartonnen kist voor 342 euro. Dat lijkt mij prima, want dan blijft er meer geld over voor wijn en spijs. En daarbij: ik wil graag gecremeerd worden, en karton fikt waarschijnlijk als de beste.

Maar helaas. Je kunt in een kartonnen kist wel begraven, maar niet gecremeerd worden, zo liet onze buurman, tevens uitvaartondernemer, mij weten. Een kartonnen kist vat te snel vlam. Dus op het moment dat jij de oven in wordt geschoven, vlieg je ten overstaan van je rouwende vriendin al in de brand. Mijn bruine hoornen bril smelt in het aangezicht van mijn vrienden en druppelt in mijn oogkassen. Nou heb ik die bril tegen die tijd vast niet meer nodig, maar echt een fraai gezicht zal het niet zijn. Dus moet ik nog een keer door alle rouwverwerkingsfasen heen, om uiteindelijk tot het besef te komen dat een houten kist ook best prima is.

Er is nog een optie: ik koop nu al een DIY grafkist die je bij leven tevens kunt transformeren tot boekenkast. Zet ik daar tot mijn dood al mijn restanten ‘Een Onrecenseerbaar Jaar’ in, en die fikken over een jaar of 25 lekker met mij mee de hemel in.

> Maak van de CHISTANN DHZ-uitvaartkist een boekenkast bij leven met deze uitbreidingsset. Gratis bezorgd als pakket binnen 1 à 2 werkdagen* bezorgd door PostNL/DPD. Geproduceerd door Coffin in a Box. <

 

Klik hier voor meer colums